fbpx
  • Vi tar i mot nye pasienter!

    • Fast lavpris på årlig tannsjekk og tannpleie til kun kr 890,-
    • Velkomsttilbud nye pasienter: Undersøkelse til kun kr 590,-
    • Kveldsåpent og gratis parkering

Proteser er den tradisjonelle erstatning for manglende tenner.

En vanlig protese er bygget opp av en basis av tannkjøttfarget plast som formes etter en avstøpning av kjeven/ganen. På denne basisen monteres plast eller porselenstenner.

Protesen holdes primært på plass av god passform, evt med tillegg av en tyktflytende masse. Dersom pasienten fortsatt har tenner der protesen skal festes, vil protesen festes med stål- eller plastbøyler til tilstøtende tenner.

Fordelen er lav pris, god holdbarhet og for mange akseptabel funksjon.

Protese gir tyggefunksjon, men mange opplever protesen som et fremmedlegeme i munnen som må tilvennes. Opplevelse av mat blir noe endret (smak, temperatur og konsistens) ved at deler av munnhulen er dekket av et fremmed materiale.

Flere kan opplever at talen midlertidig vil endres, men en godt tilpasset protese vil dette være et forbigående problem.

Et tilbakevendende problem er at protesen blir løs. Dette problemet har en sammensatt årsak. Kjevens naturlige form har blant annet sammenheng med den punktvise belastning normale tenne gir kjevebenet. En protese har ikke kontant med kjevebenet og dermed endres kjeven gradvis. Over år vil kjevebenet bli tilbakedannet, minske i høyden og bli mindre markert. En protese vil gradvis få dårligere passform, og dermed dårligere feste. Før eller senere må en protese bygges om, eventuelt lages helt på ny, når passformen er blitt for dårlig.

Et alternativ til proteser er implantater og implantatbro (se artiklene «Implantater» og «Bro» for disse behandlingsmetodene). For protesebærere som har problemer med underkjeveprotese, har det nå kommet nye regler om stønad. For disse pasientene vil to implantater, ny over- og underprotese, innebære en egenandel på 5 000-10 000,- hvor Helfo dekker opp til 80-90% av behandlingskostnaden. Snakk med tannlegen om nøyaktig prisoverslag.

Ranheim Tannhelse
Jakobslivegen 1
7058 Trondheim
Norge
Se i Google Maps