fbpx
  • Vi tar i mot nye pasienter!

    • Fast lavpris på årlig tannsjekk og tannpleie til kun kr 890,-
    • Velkomsttilbud nye pasienter: Undersøkelse til kun kr 590,-
    • Kveldsåpent og gratis parkering

TANNSTEIN – HVA, HVORFOR, SYMPTONER, OG HVORDAN FORHINDRE TANNSTEINSDANNELSE

Tannstein er et hardt, forsteinet belegg som sitter på tannflatene langs tannkjøttet, spesielt på innsiden av tennene i underkjeven. Som regel består det av forkalket plakk, som vil si et sammenhengende bakteriebelegg som har vært festet til tannen i lang tid. Tannstein kan også oppstå uten at det er plakk tilstede, ved at mineraler (kalsium og fosfater) i spyttet krystalliserer seg på tannoverflaten. I starten er denne mineraliseringen et mykt belegg som det lett lar seg fjerne. Etter et par måneder stivner det helt og det blir til det vi kaller tannstein, som da er en ru overflate hvor nye bakterier lett kan feste seg og danne mer plakk. Tannstein må fjernes profesjonelt av tannpleier eller tannlege, ettersom tannstein normalt sitter så godt festet til tannoverflaten at man ikke kan fjerne det selv med tannbørsten eller andre hjelpemidler i hjemmet.

Bakteriene i det forkalkete plakket (tannsteinen) produserer syre som kan føre til hull i tennene om tannsteinen ikke fjernes. Tannstein som ligger over begynnende hull i tennene kan også øke risikoen for at hullet får utvikle seg, ettersom det er vanskelig å holde tannen ren når det ligger et hardt forkalket belegg av bakterier på tannoverflaten.

På tannsteinens overflate kan det legge seg bakteriebelegg, som over tid vil bevege seg nedover tannen og under tannkjøttet. Bakterier produserer sulfat og illeluktende svovelgasser som gir dårlig smak i munnen og dårlig ånde. Når du får fjernet tannsteinen vil du derfor føle en varig friskhet i munnen.

Tannstein som blir liggende vil veldig ofte gi næring til tannkjøttbetennelse (gingivitt) og kan i verste tilfelle føre til at tennenes feste forsvinner, som gir problemer med tannløsning (periodontitt). Periodontitt skyldes infeksjon av bakterier i spalten mellom tann og tannkjøtt. Dette bakteriebelegget (plakk) vokser ned mot rotspissen og fører til gradvis reduksjon av tannens feste til kjeven. Dersom tannsteinen, og dermed årsaken til tannløsningssykdommen, ikke blir fjernet, vil prosessen fortsette til tennene blir løs og til slutt faller ut. Du risikerer da at du kan utvikle tannfestesykdommen kronisk marginal periodontitt. Er du plaget med tannstein er det derfor viktig å gå regelmessig til kontroll hos tannlege/tannpleier. Slik unngår du at tannstein fører til alvorlige sykdommer i tannkjøttet.

Har du først har fått tannstein er det lett å få misfarginger på tennene, for eksempel fra kaffe, te, vin og tobakk. Når man får i seg mat og drikke som inneholder mye farge eller benytter seg av tobakkholdige nytelsesmidler vil tannsteinen lett misfarges, og det kan da se ut som om tennene selv har blitt misfarget. Når man fjerner tannstein regelmessig (typisk en eller flere ganger i året) vil normalt sett ikke tannsteinen påvirke tannens iboende farge. Vi anbefaler derfor at man sørger for å få regelmessig innkalling til tannlegen. Merk at misfarging av selve tannen skjer over mange år med ytre påvirkning og krever andre tiltak enn tannsteinsfjerning for å få tennene hvite igjen. Vi tilbyr tannbleking for å fjerne misfarging av selve tanna på vår klinikk, og er du interessert kan du lese mer om tannbleking her (link til tannbleking).

Det viktigste du kan gjøre for å forebygge tannstein er å ha en god munnhygiene slik at mengde plakk reduseres. Puss tennene grundig med fluor, bruk fluorskyll, og tanntråd/mellomromsbørster for å få vekk bakterier som ligger mellom tennene. Er du usikker på om pusseteknikken din er riktig, kan du be om hjelp og råd av våre tannleger. Munnskyllevæsker som inneholder sorbitol og xylitol kan bidra til å bekjempe dannelsen av plakk, mens munnskyll som i tillegg inneholder sinkklorid også kan hjelpe med å motvirke dannelse av tannstein.

Det er greit å vite at tannstein er noe alle får, men mengden tannstein og innholdet av bakterier i bakteriebelegget varierer betydelig. Noen utvikler lite tannstein eller klarer å holde nivået av tannstein i hovedsak til baksiden av fortennene i underkjeven. Mange produserer imidlertid så mye tannstein at de etter bare måneder må fjerne dette for at det ikke skal være synlig og at de ikke skal føre til skade på selve tannen og festet til tannkjøttet. Uansett må de aller fleste oppsøke tannlege regelmessig for å fjerne tannstein, og derigjennom forhindre uønskede komplikasjoner som karies, dårlig ånde, misfarging av tennene og tannkjøttbetennelse.

Ranheim Tannhelse
Jakobslivegen 1
7058 Trondheim
Norge
Se i Google Maps